BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


BAKAN AVCI GASTROMASA KONFERANSI GALA YEMEĞİNE KATILDI

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı: "Sağlık, dağ, termal, eğitim, macera, milli miras, spor turizmi gibi bir de gastronomi turizmi var. Türkiye, bir imparatorluk varisi olarak, olağanüstü mutfak kültürü olan bir ülkedir. Dolayısıyla böyle uluslararası bir gastronomi konferansının Türkiye'de yapılmasından daha doğal bir seçim olamazdı."

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin deniz, kum ve güneş turizminin çok ötesinde, farklı alanlarda çok ciddi turizm potansiyelleri taşıdığını belirterek, "Sağlık, dağ, termal, eğitim, macera, milli miras, spor turizmi gibi bir de gastronomi turizmi var. Türkiye, bir imparatorluk varisi olarak, olağanüstü mutfak kültürü olan bir ülkedir. Dolayısıyla böyle uluslararası bir gastronomi konferansının Türkiye'de yapılmasından daha doğal bir seçim olamazdı." dedi.

Çırağan Sarayı'ndaki Gastromasa Konferansı gala yemeğine katılan Bakan Nabi Avcı, yemek öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gastronomi turizminin önemini anlatan Nabi Avcı, Türkiye'nin denizi, kumu ve güneşiyle birinci sınıf tatil beldesi olduğunu, ancak ülkenin bundan ibaret olmadığını vurguladı. Türkiye'nin deniz, kum ve güneş turizminin çok ötesinde, farklı alanlarda çok ciddi turizm potansiyelleri taşıdığına dikkati çeken Avcı, "Sağlık, dağ, termal, eğitim, macera, milli miras, spor turizmi gibi bir de gastronomi turizmi var. Türkiye, bir İmparatorluk varisi olarak, olağanüstü mutfak kültürü olan bir ülkedir. Dolayısıyla böyle uluslararası bir gastronomi konferansının Türkiye'de yapılmasından daha doğal bir seçim olamazdı. Öncelikle bu seçimi yapan arkadaşlara çok teşekkür ederim." diye konuştu.

Bakan Nabi Avcı, Türkiye'nin Balkanlar, Kafkaslar, Asya, Mezopotamya gibi farklı kültürlerin, mutfaklarının her birinden bir şey alarak ve onların her birine bir şeyler katarak gelişmiş olağanüstü gastronomi ülkesi olduğunu söyledi. Bakan Nabi Avcı, şunları kaydetti:

"Biz bugüne kadar ülkemizin tanıtımında bu özelliğimizi çok fazla öne çıkarma ihtiyacı duymamışız. Niye? Çünkü bir şekilde zaten, turistler ve misafirler geliyorlar ve deniz, kum, güneş onların gelmesi için yeterli görülmüş. Şimdi onun üzerine, yeni pazarlar ve mevcut ürünlerimizin çeşitliliğini tanıtma ihtiyacımız var. Yeni ürünleri icat edecek değiliz. Türk mutfağını bugün icat edecek değiliz. Türk mutfağı yüzlerce yıl içerisinde ağır, ağır pişerek oluşmuş bir mutfaktır. Dolayısıyla, dünyanın ünlü şeflerinin, ünlü gastronomi yazarlarının, böyle bir uluslararası konferansta İstanbul'da bu özelliklerimizi yakından tanımaları için güzel bir fırsat oldu. Gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum."

Gastronomi turizminin gelişmesi için yapılan çalışmaları anlatan Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Birincisi, bizim sahip olduğumuz bu hazinenin farkına kendimiz varmamız gerekir. Türk mutfağının gerçekten dünya mutfakları arasındaki seçkin yerini önce biz kendimiz içselleştireceğiz. Sonra bunun tanıtımını ve bilgilendirmesini misafirlerimize yapacağız. İşte bu uluslararası konferans bu ikinci adımın parçasıdır. Bununla da yetinemeyiz. Tüm tanıtım materyallerimiz de Türk mutfağının ve bütün tanıtım meralarımızda, Türk mutfağının nasıl seçkin bir mutfak olduğunu, nasıl farklı kültürlerinin bütün güzelliklerini bünyesinde barındıran bir mutfak olduğunu tanıtmamız ve anlatmamız lazım. Bu tür uluslararası konferans, çalıştaylar, toplantılar gerekli ve yararlı."

Bakan Nabi Avcı, açıklamanın ardından basına kapalı olarak gerçekleştirilen programa katıldı.

(09.12.2016)

  • GM1.jpg
  • GM10.jpg
  • GM2.jpg
  • GM3.jpg
  • GM4.jpg
  • GM5.jpg
  • GM6.jpg
  • GM7.jpg
  • GM8.jpg
  • GM9.jpg