BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ


TÜRKİYE’NİN GEZİCİ KÜTÜPHANELER KERVANI BÜYÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı: “Filomuza bugün 15 yeni kütüphanemizi dâhil ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının bunlarla birlikte gezici kütüphane filosu veya kervanı 46’ya ulaşmış oluyor.”
Bakan Avcı: “Geçen yıla oranla 2015 yılında yayıncılık sektörümüz yüzde 12 büyüdü. Bu büyüme hızıyla biz inşallah sadece ilk 10’a değil ilk 5’e de hızla yükseleceğiz."

Bakan Avcı: “Sık sık tekrarlanan bir klişe var: ‘Biz kitap okumuyoruz?’ ‘Hayır! Biz de çok güzel kitap okuyoruz.’
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye’nin gezici kütüphane sayısını 46’ya ulaştırıyor. Cemil Meriç’ten Atilla İlhan’a, Evliyâ Çelebi’den Ahmet Hamdi Tanpınar’a Türk edebiyatının seçkin yazarlarından oluşan 105 bin kitaplık dev kervana 15 yeni gezici kütüphane daha katılıyor.
 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın anahtarlarını teslim ettiği yeni gezici kütüphaneler Aydın, Trabzon, Tekirdağ, Isparta, Konya, Çorum, Manisa, Iğdır, Kırşehir, Nevşehir, Burdur, Kütahya, Bursa, Elazığ ve Mardin’de kitap sevdalılarına hizmet verecek.
 
Türkiye’de adeta bir şehir efsanesi haline gelen ‘kitap okumuyoruz’ algısına karşılık yaklaşık 40 bin gezici kütüphane üyesi ile ‘çok da güzel okunduğu’ yanıtı verildiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise kütüphanelerde ciddi bir okuma seferberliği olduğuna vurgu yaptı.
 
Yayıncılık sektörünün geçtiğimiz yıla oranla yüzde 12 büyüdüğüne işaret eden Bakan Avcı, gezici kütüphanelerin teslim töreninde yaptığı konuşmada, Türk yayıncılık sektörünün dünyada 11’inci sırada yer aldığını ve bu büyüme hızıyla yakında ilk 10’a hatta ilk 5’e gireceğini söyledi.       
 
Gezici Kütüphane Kervanı 46 Oluyor
 
“Filomuza bugün 15 yeni kütüphanemizi dâhil ediyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığının bunlarla birlikte gezici kütüphane filosu veya kervanı 46’ya ulaşmış oluyor. 46 gezici kütüphanemiz Anadolu yollarında dağ bayır, köy ve kasabalarımıza, şehirlerimizde engellilerimizin olduğu mahallelere kitapları taşıyacak.
 
Cemil Meriç, Atilla İlhan, Evliya Çelebi, Ahmet Hamdi Tanpınar, Erol Güngör gibi daha nice yazarlarımız bu kütüpnanelerimizde varlar.
 
Kervana kattığımız bu 15 gezici kütüphanemiz için emeği geçen herkese ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum.  
 
Hem bu yayınlar, bu güzel kitaplar için hem de bu güzel kitapları çocuklarımıza, gençlerimize, öğretmenlerimize, yurttaşlarımıza ulaştıran bu güzel gezici kütüphaneler için benden önce vazife yapan bütün Kültür ve Turizm Bakanlarımıza, emeği geçenlere ve özellikle büyük bir nezaket göstererek aslında bu töreni benim yapmamı isteyen selefim Mahir Ünal Beyefendi’ye çok teşekkür ediyorum.”
 
Yayıncılık Sektörümüz İlk 10’a Girecek
 
“Kısaca bir iki rakam vererek ne güzel bir iş yapıldığını ve bundan sonra da inşallah buna yenilerinin ekleneceğini vurgulamak istiyorum.
 
Toplam 46 araçlık kütüphane kervanımızın 39 bin 97 kayıtlı üyesi var ve inşallah en kısa zamanda bunu 100 bine çıkaracağız. Yaklaşık 40 bin kayıtlı üyemiz var şu anda bütün Anadolu’da ve bu gezici kütüphanelerimizde 105 bin kitabımız var.
 
Bugüne kadar 466 bin okuyucu ile buluştu. Bu gerçekten küçüksenmeyecek bir rakam ama bunu inşallah en kısa zamanda daha yukarılara taşıyacağız.
 
Türkiye gerçekten yayıncılık alanında son 15 yılda çok büyük atılımlar gerçekleştirdi. Şu anda 2 milyar 300 milyon dolar civarı bir ciro ile Türk yayıncılık sektörü dünyada 11’inci sırada. İnşallah önümüzdeki yıl ilk 10’a da girecek yayıncılık sektörümüz.
 
Geçen yıla oranla 2015 yılında yayıncılık sektörümüz yüzde 12 büyüdü. Bu büyüme hızıyla biz inşallah sadece ilk 10’a değil ilk 5’e de hızla yükseleceğiz.”
 
Ciddi Bir Okuma Seferberliği Var
 
“Bütün bu rakamları özellikle şunun için de veriyorum: Artık bir şehir efsanesi hâline gelen ve sık sık tekrarlanan bir klişe var: ‘Biz kitap okumuyoruz?’ ‘Hayır! Biz de çok güzel kitap okuyoruz.’
 
İşte söylüyorum; 39-40 bin kayıtlı üye sadece bu gezici kütüphanelerden yararlanıyor. Yarım milyon okuyucu da geçtiğimiz yıl içerisinde bu kitaplardan yararlandı, okudu.
 
Okul kütüphanelerimiz ayrı, il halk kütüphanelerimiz ayrı. İl halk kütüphanelerimizde de, zenginleştirilmiş kütüphanelerimizde de, okul kütüphanelerimizde de çok ciddi bir okuma seferberliği var.
 
Bu olmasa, zaten yayıncılık sektörümüz bir yıl içerisinde yüzde 12 büyümezdi ve Türkiye yayıncılık sektöründe de dünyanın ilk 11 ülkesinden biri olmazdı.
 
Ben bu uğurda çaba gösteren bütün Bakanlık mensuplarımıza, Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğümüze, çalışanlarımıza, kütüphane müdürlerimize, kütüphane çalışanlarımıza, öğretmenlerimize tekrar çok teşekkür ediyorum.
 
Bu otobüslerimizin, gezici kütüphanelerimizin başta çocuklarımız olmak üzere bütün gençlerimize, okuyucularımıza, milletimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
 
Nice güzel kitaplı günlerde yine birlikte olmak dileğiyle.”
 
Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, konuşmasının ardından, Bakanlık bürokratlarıyla birlikte otobüslerin anahtarlarını il ve kütüphane müdürlerine teslim ederek gezici kütüphaneleri gezdi. Bakan Avcı ayrıca törene katılan çocuklarla hatıra fotoğrafları çektirerek, kitaplar hediye etti.  
 
(14.06.2016)
 
  • DSC_0070.JPG
  • DSC_0191.JPG
  • DSC_0396.JPG
  • DSC_0294.JPG
  • DSC_9972.JPG
  • DSC_9913.JPG
  • DSC_9690.JPG
  • DSC_9608.JPG
  • DSC_9574.JPG
  • DSC_9541.JPG
  • DSC_9506.JPG
  • DSC_9437.JPG
  • DSC_9461.JPG
  • DSC_9477.JPG
  • DSC_9414.JPG
  • DSC_9402.JPG
  • DSC_9394.JPG
  • DSC_9286.JPG
  • DSC_9323.JPG
  • DSC_9380.JPG
  • DSC_0479.JPG